• Слайд 1
 
interatletika.com




Саша Браун про карантин в США, контракти, повернення на сцену

Однією з найяскравіших і найуспішніших українських спортсменок, які емігрували в США, безумовно є Саша Браун (Анна Ткаченко). Ми пам'ятаємо перемогу Анни-Саші на сцені Кубка України 2009 року в бодіфітнесі, успіхи на професійних турнірах IFBB і, головне - участь в «Олімпії» 2014 року. Фітнес-індустрія в усьому світі, як і багато інших галузей, постраждала через пандемію COVID-19. Чи відкрилися фітнес-клуби в США? Які обмеження діють в Лос-Анджелесі? Чи проводяться турніри з бодібілдингу? Чим заробляє на життя і коли чекати повернення на сцену Саші Браун? - всі ці питання пресслужба ФББУ адресувала нашій титулованій співвітчизниці і отримала на них вичерпні відповіді.

ФББУ: - Саша, як довго діяли найжорсткіші обмеження в твоєму регіоні через пандемію?

Саша Браун: - Спортзали були закриті офіційно з самого початку карантину. Великі мережеві зали закрилися абсолютно всі, але маленькі студії і зали відкривались тільки для своїх постійних клієнтів з персональними тренерами. Це, звичайно, було нелегально і вони ризикували втратити бізнес, але власники намагалися вижити як могли, адже оренду за приміщення ніхто не відміняв, а оренда в Лос-Анджелесі дуже дорога, особливо в хороших районах.

Деяким власникам бізнесу в фітнес-індустрії пощастило взяти ковід лон (займ) у банку, щоб хоч якось сплачувати оренду і не втратити бізнес. Але не всім так щастило. Багато моїх знайомих власників фітнес-студій втратили свій бізнес і закрилися назавжди.

Деякі спорт зали неофіційно відкриті і навіть беруть плату по 400 $ за місячний абонемент!

Нова фішка - а-ля зал під відкритим небом, з'явилася для залів у яких є велика парковка поруч. Правда в каліфорнійській спеці в такому залі можна обпалити руки об гриф, як вже і постраждав мій знайомий. У таких залах все одно потрібно бути в масці і рукавичках. Я там витримала лише тиждень і то, через те, що просто запропонували безкоштовно приходити тиждень тренуватись в обмін на рекламу в інстаграмі. А так вхід коштує в такий зал 20 $ в день.

У липні зали відкрили офіційно буквально на кілька тижнів з сильними обмеженнями у вигляді обов'язкового носіння масок і рукавичок під час тренувань. Візит в зал був можливий тільки за попереднім записом і тільки на одну годину.

Багато людей відмовилися від своїх абонементів, адже не хотіли в таких умовах тренуватися.

До того ж більшість людей вже пристосувалися до тренувань вдома, закупивши необхідний інвентар.

Найжорсткішим обмеженням для мене і любителів outdoors (тренування в парках, хайки по горбах, пробіжки біля океану) було закриття доступу до стежок хайку і парків.

Але, все ж і тут багато хто не слухав заборон і знаходив стежки і парки для тренувань.

У парках чергували патрульні машини поліцейських, але ніяких спроб розігнати бігунів не робили, особливо після того, як почалися протести, пов'язані зі скороченням оплати роботи поліцейських.

Знаходилися і стукачі, які дзвонили в поліцію і доносили про те, що бачили, як в маленьких місцевих залах тренуються люди. Але, знову ж таки, поліцейські тільки приїжджали, щоб подивитися на зачинені двері і давали рапорт про те, що все ок.

Але у мене є так само знайомі власники тренажерних залів, які у відкриту вступили в боротьбу за свої права і продовжували працювати, найнявши навіть адвокатів.

ФББУ: - Як проводила час без фітнес-клубу?

Саша Браун: - Якщо чесно зізнатися, то я не дуже відчула на собі закриття мого спортзалу, де я тренувалася і тренувала моїх клієнтів. Адже я вже давно обладнала домашню фітнес-студію, так як з моїм зайнятим робочим графіком, іноді я могла виконувати мої тренування тільки вдома.

Я просто докупила деякий спортінвентар, хоча ціни на все, що стосується фітнесу, злетіли в два або три рази! Тому в моєму режимі тренувань мало що змінилося, хіба що принцип тренувань змінився на більш кардіо-інтенсивний і більш для підтримки тонусу м'язів, ніж для їх зростання.

До того ж поруч з моїм будинком є ​​парк, куди я брала своїх клієнток на тренування, тим самим підтримуючи свою і їх мотивацію залишатися в формі, за що досі отримую подяку, адже не дала своїм красуням розжиріти на карантині. Поступово я почала тренувати в своїй домашній фітнес-студії моїх клієнток.

ФББУ: - У тебе багато онлайн-напрямків діяльності. Це допомогло не потрапити в фінансову яму в період карантину?

Саша Браун: - На даний момент у мене не тільки робота тренера і онлайн-діяльність. З минулого року я працюю менеджером у великому мережевому магазині спортивного харчування, що для мене є ідеальною комбінацією моєї другої вищої освіти з бізнес-менеджменту і знань в області фітнес-індустрії. Ця робота і допомогла мені повністю залишитися на плаву, навіть в перший місяць карантину, коли взагалі не було клієнток для тренувань.

Я знаю багато моїх знайомих тренерів, які перейшли на онлайн-класи і тренування в прямому ефірі. Мені цей варіант не підійшов, хоча я і провела кілька прямих ефірів на ютуб каналі Sasha Brown https://www.youtube.com/c/sashabrown тренуючи моїх клієнтів.

ФББУ: - Як давно дозволили знову повернутися в фітнес-клуби? І яких вимог повинні дотримуватися персонал і клієнти клубів?

Саша Браун: - На даний момент зали офіційно закриті. До того ж три найбільших мережі фітнес-клубів – «24Hours Gym», «LA Fitness» і «Gold's Gym» оголосили про банкрутство... Так що не знаю, чи відкриються вони взагалі.

«Gold's Gym Venice» закритий теж і, за чутками, проданий новому господареві. Подивимося, що буде далі.

ФББУ: - Чи йдуть розмови про початок змагального сезону серед професіоналів та аматорів? Взагалі це реально?

Саша Браун: - Ну взагалі-то вже було проведено декілька змагань в різних штатах Америки, але не в Каліфорнії. Навіть професійного рівня шоу було проведено в Тампі, Флорида. Перші змагання були проведені з обов'язковою умовою виходу на сцену в масках і, звичайно ж, відразу почався продаж масок з такого ж матеріалу як і купальник за 25 $, а зі стразами вже за 40 $.

Правда профі виходили на сцену без масок.

Я, наприклад, вважаю, що якщо ти дбаєш про своє здоров'я, то не станеш ризикувати і починати підготовку в цих умовах. Адже всі знають, що під час сушіння імунна система стає слабкішою.

ФББУ: - Саша, у тебе є діючі спонсорські контракти з брендами спортивного харчування?

Саша Браун: - Ні, на даний момент у мене немає офіційного контракту з брендом спортивного харчування. Є тільки кілька контрактів з фітнес-продуктами та інвентарем. І я навіть не прагну більше до «прив'язки» себе до одного бренду, люблю свободу слова і думки.

ФББУ: - Як думаєш, чи відбудеться "Олімпія-2020"?

Саша Браун: - Я думаю так, але не вірю, що буде вона такою грандіозною, якою її хочуть зробити, на жаль.

ФББУ: - Чи буде камбек Саші Браун на сцену?

Саша Браун: - Можу зізнатися, що була така думка, вийти на сцену в свої 40 років. Але підготовка в цьому березні так і не почалася через COVID-19. Може це й на краще. Може, коли мені виповниться 45 років вийду на сцену! А поки тренування з хештегом #фітнеспісля40.

ФББУ: - Коли тебе чекати в Україні?

Саша Браун: - Квиток вже був куплений на квітень, але через вірус поїздка була скасована. Друга спроба буде в кінці вересня або в жовтні. Сподіваюся, вийде приїхати!

ФББУ: - Дякую за інтерв'ю і до зустрічі!

1