• Слайд 1
 
interatletika.com




Ірина Делієва: «Я не проти онлайн-змагань, але проти надання їм статусу чемпіонатів світу та Європи»


Найдосвідченіша в Україні суддя міжнародної категорії з бодібілдингу рівня «А» (71 міжнародний турнір), керівник міжнародного комітету ФББУ, успішний тренер та функціонер Ірина Делієва взяла участь у суддівстві 1-го е-Чемпіонату Європи з бодібілдингу та фітнесу, який фінішував 28 червня.
Команда ФББУ звернулась до Ірини Ігорівни з проханням поділитися в інтерв’ю інформацією про особливості проведення, організації та суддівства континентального онлайн-турніру.

ФББУ: - Ірино, розкажіть про онлайн-новинки цьогорічні від
IFBB, особливості організації онлайн-турнірів та суддівства е-Чемпіонату Європи.

Ірина Делієва: - Онлайн-нововведення почались ще з нового року, коли IFBB запровадило нову систему онлайн-реєстрації спортсменів для участі у змаганнях та були створені «кабінети» у системі для кожної країни.

         Потім, буквально за день до оголошення IFBB першого е-конкурсу, колеги запропонували мені долучитись до подібного онлайн-проєкту, де була досить цікава задумка з залученням кращих суддів та чемпіонок світу з трьох країн. Але, через проведення онлайн-змагання IFBB, вирішили відкласти реалізацію задуму.

         Я не проти онлайн-змагань, відкрита до нового, але після побаченого на е-конкурсі IFBB, досить скептично почала ставитись до цього і не збиралась судити онлайн Європу. Потім почалась активна підготовка до е-Чемпіонату Європи з боку офісу IFBB і я погодилась вже в останній день суддівської наради. По-перше, коли я погоджувалась на це, я навіть не здогадувалась, що це розтягнеться аж на чотири вихідних дня та на п’ять ефірів. Команда Івети Стаценко та офісу IFBB виконали колосальну роботу намагаючись зробити все найкращим чином.

         Ми працювали через програму Zoom. Спершу проводили навчання-інструктаж, потім всі наради та саме суддівство так само відбувалось у Zoom. Був окремо створений суддівський чат та чат для спортсменів-учасників е-Чемпіонату Європи, який не стихав цілодобово. Судді та технічна група збирались до початку ефіру, проводили ефір, та залишались на обговорення після. Було дві панелі суддів (7+1 запасний). Мені випало судити наступні категорії: моделі, велнес, бодіфітнес та «абсолютки». Решту категорій судила інша панель.

ФББУ: - Які особисто у вас виникли складності під час суддівства онлайн-турніру? Як передавали суддівські протоколи?

Ірина Делієва: - Під час оцінювання спортсменів складнощів не виникало зовсім. У суддів була можливість до ефіру переглянути всі матеріали. У нашому розпорядженні завчасно були змонтовані відео. Кожний суддя міг розглядати спортсмена, зупиняти відео, наближувати і т.п., але одразу після ефіру оцінки мали стояти у протоколі. Протоколи нам надсилали посиланням в Exсel, де кожен суддя ставив оцінки, які автоматично відображались у зведеному протоколі Павла Філеборна. Після першого ефіру ми відправляли списки спортсменів для коллаутів. На наступний день монтували відео коллаутів з урахуванням пропозицій суддів. Після проведення ефіру з коллаутами ми розставляли місця у протоколі.
        Найскладнішим було те, що треба було виходити ще й в вечірній ефір суботи, де вже обирали абсолютних переможців разом з компанією зіркових чемпіонів та тренерів.

ФББУ: - Що особисто б ви покращили в системі проведення онлайн-турнірів IFBB з бодібілдингу?

 Ірина Делієва: - Потрібні більш чіткі вимоги до учасників: фон та освітлення під час зйомок, грим. У положенні багато було неточностей або надавали вибір спортсмену. Фон чорний або нейтральний… Ось і мали, що хтось і небо за нейтральний фон сприйняв. Так само по гриму. Хто був темно загримований ще й на чорному фоні знятий, той явно виглядав не найкращим чином.

 ФББУ: - Хто зі спортсменів ФББУ, які брали участь в е-Чемпіонаті Європи, вас порадував? А хто розчарував?

 Ірина Делієва: - З мого боку не коректно буде когось виділяти. Адекватно розумію, що для багатьох це перший досвід, плюс підготовка до змагань відбувалась під час карантину…Всі, хто хотів почути зауваження, інформацію про те, куди рухатись далі, над чим працювати, звертались особисто. Розбирали все детально. Якщо спортсмен/ка представляє Україну (будь-де), то звичайно я не можу залишатись байдужою. Для мене немає значення, хто її/його тренер або чий це «team».
         Ще переглядаючи фото та відео кінцевої роботи, що надсилали спортсмени для участі,  склалося враження, що записували з одного дубля. Головною перевагою онлайну було те, що можна робити скільки хочеш дублів і надіслати найкраще.

         Взагалі дуже актуальна тема позінгу, подачі, різних тонкощів та нюансів як скрити свої недоліки та показати себе як найкраще. Можна важко працювати в залі, тримати режим та дотримуватись дієти, але не вміти себе показати на сцені і не досягнути бажаного результату. Зараз вже час починати підготовку до справжньої Європи, бо потім знов будуть винні судді, що засудили чи не розгледіли таланти.

 ФББУ: - Ірино, ви допускаєте проведення е-Чемпіонату України?

 Ірина Делієва: - Як кажуть, не зарікайся, але сподіваюсь, що цього не станеться. Черкаська федерація під керівництвом Михайла Кислякова готується до проведення реального Чемпіонату України 17-18 жовтня 2020 року.

 ФББУ: - Олексій Меркушев, головний тренер жіночої збірної України, назвав онлайн-змагання «інтернет-забавки». Ви згодні з такою думкою?

 Ірина Делієва: - Посперечатись з Олексієм Георгійовичем - улюблене заняття, але цього разу я з ним повністю погоджуюсь. Насправді, я завжди прислуховуюсь до його думки і вважаю його одним з найкращих фахівців нашої федерації.

 ФББУ: - Чи обговорюється в IFBB можливість проведення е-Чемпіонату світу?

 Ірина Делієва: - Поки ні. Я не проти онлайн-змагань, але проти надання їм статусу чемпіонатів світу та Європи. Наприклад, хай проводять е-Diamond Cup чи щось подібне. Я розумію, що треба мотивувати та заохочувати спортсменів, але не титулом чемпіона, призовими місцями на чемпіонатах Європи і світу - це статус який визначає рівень атлета. Не можна порівнювати онлайн-змагання зі справжніми.

1