• Слайд 1
 
interatletika.com




Олеся Дух: «Перший е-Чемпіонат Європи з бодібілдингу та фітнесу – це диво!»

Олеся Дух має серед українок найбільший досвід участі у міжнародних онлайн-змаганнях з бодібілдингу.
Спортсменка з Одеської області взяла участь у двох з двух можливих міжнародних онлайн-турнірах, представляючи Україну у популярній категорії фітнес-бікіні.
IFBB з 28 квітня по 10 травня проводила перший міжнародний е-конкурс, а з 5 червня проходить перший е-Чемпіонат Європи з бодібілдингу та фітнесу. Поки у мережі тривають суперечки чи потрібні онлайн-змагання, Олеся Дух активно бере участь у запропонованих Міжнародною федерацією бодібілдингу та фітнесу альтернативних варіантах виступів під час пандемії.
У е-конкурсі, де долю спортсменів вирішувало онлайн-голосування глядачів, Олеся посіла п’яте місце. На е-Чемпіонаті Європи надіслані фото та відео матеріали виступів атлетів оцінюють досвідчені судді міжнародної категорії IFBB. Минулого уік-енду відбувся полуфінальний раунд єврочемпіонату і, оскільки, Олеся була у першому колауті, то маємо надію, що побачимо її виступ 27 червня під час фіналу.
Поки вболівальники і спортсмени чекають оприлюднення результатів полуфіналів е-Чемпіонату Європи, пресслужба ФББУ зв’язалась з Олесею та розпитала про мотивацію брати участь у е-турнірах, про емоції, враження від участі та про майбутнє подібних змаганнь.

Олеся Дух:

«Ну ось, залишилося зовсім небагато чекати і вже 27 червня об 11:00 ми дізнаємося результати цих незвичайних змагань – е-Чемпіонату Європи, в якому я брала участь в категорії фітнес-бікіні до 166 см.

Попереднього разу, на перших змаганнях у інтернет-просторі, а саме «IFBB eContest», в яких мені теж довелося позмагатися, долю учасників вирішували глядачі. Цього разу все інакше... Так склалося, що пандемія COViD-19 повністю змінила всі задумані плани на сезон виступів. Спочатку сподівалися, що це тимчасово, але, на жаль, одна за одною надходила інформація про скасування змагань.

Не знаю як для кого, а для мене ці новини були сумними. Але потім надійшла і хороша новина: «Міжнародна Федерація бодібілдингу та фітнесу оголошує про проведення першого інтернет-Чемпіонату!» У свою чергу, мій тренер Сара Володимир Васильович прийняв однозначне рішення -брати участь в цих змаганнях. Потягнулися низка питань, суперечок і міркувань, як це здійснити в рамках карантину. Звичайно ж не обійшлося без підтримки і допомоги Федерації бодібілдингу Одеської області і ФББУ, за що хотілося б висловити їм окрему подяку. Спільними зусиллями поставлені завдання були виконані. Залишалося тільки чекати рішення суддівської колегії. І ось, перша онлайн-трансляція е-Чемпіонату Європи 20 червня - це щось нове! Ти глядач і учасник в одній особі.

Ніколи б не могла подумати, що буде можливість стати глядачем своїх же виступів. Це по-своєму неймовірно. Друга онлайн трансляція полуфіналу 21 червня викликала ще більший шквал емоцій. Перший call out і очікування... З огляду на те, що досвіду участі у змаганнях такого масштабу у мене не було, відповідно, не було і впевненості в тому, чи правильно знято відео.
Дуже старалася витримати і підвести форму до змагального рівня в карантинних умовах. Все вищеперераховане і мільйон інших питань зробили ці змагання особливими і дуже значущими в моєму житті. Онлайн-турніри - це можливість продовжувати змагатися в умовах карантину, ставити нові цілі і йти до них, адаптуватися до нових умов життя і не розслаблятися.

Однозначно такого формату змагання повинні бути. Це шанс для багатьох спортсменів спробувати свої сили на новому рівні, правильно тренуватися і гармонійно розвиватися. Мені б хотілося щоб проведення інтернет-змагань стало традицією і зайняло своє почесне місце в календарі заходів IFBB. Ще раз хочу сказати спасибі і висловити велику подяку IFBB, ФББУ, ФББОО за надану можливість стати учасницею 1st EUROPEAN e-CHAMPIONSHIP IFBB!»

1