• Слайд 1
 
interatletika.com




ВСЕСВІТНЄ АНТИДОПІНГОВЕ АГЕНСТВО

Грай за правилами                                                      

  

  COVID-19: Питання і відповіді для атлетів

23 березня 2020 року

Послання спортсменам

Шановні спортсмени,

Як відомо, пандемія SARS-CoV-2 (COVID-19) продовжує розвиватися і перетворилася на надзвичайну ситуацію у сфері здоров’я суспільного життя, що вимагає ефективних та негайних дій усіх нас у світі для того, щоб мінімізувати ймовірність передачі вірусу та впливу на суспільство. Звичайно, ситуація виходить за межі антидопінгових правил та спорту, коли більшість країн запровадили жорсткі заходи, що представляють собою закриття кордонів, карантин/самоізоляцію, скасування рейсів, обмеження пересувань тощо.

В якості всесвітнього регуляторного антидопінгового органу, Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) та всесвітня антидопінгова спільнота надають пріоритет громадському здоров’ю, безпеці та соціальній відповідальності. Спільнота об’єдналися, щоб налагодити свої щоденну діяльність, призупинивши або зменшивши програми допінг-контролю (у тому числі допінг-контроль та інші заходи). Ми визнаємо, що ці необхідні дії вплинуть на впевненість спортсменів, що змагання, що проводяться під час або незабаром після того, як ми вийдемо з цієї ситуації, будуть максимально чистими.

 

WADA також усвідомлює, наскільки важкою ця ситуація була та продовжує бути для вас, як спортсменів, у той час, як Ви стикаєтеся із суворими заходами, що були запроваджені у всьому світі, що переривають ваші програми тренувань та створюють непевність щодо майбутніх змагань.

Питання та відповіді, наведені нижче, розроблені WADA у консультаціях із Комітетом атлетів, мають на меті дати відповіді на певні специфічні питання, які можуть виникнути у вас, як спортсменів, щодо антидопінгових правил в світі останніх подій та ситуації, що швидко змінюється.

Якщо Ви хочете дізнатися більше щодо спеціальних заходів, які ваша Міжнародна спортивна федерація або Національне антидопінгове агентство вживає в світі цієї безпрецедентної ситуації, будь-ласка, зв’язуйтесь безпосередньо з ними. В той же час, якщо Ви хочете ознайомитися із настановами, що WADA надала антидопінговим організаціям, ми посилаємося на настанови Агентства антидопінговим організаціям від 20 березня 2020 року. Відповідно до подальшого розвитку ситуації, запевняємо Вас, що WADA та антидопінгова спільнота продовжуватимуть зустрічати виклики щодо вашого здоров’я, а також всіх тих, хто є частиною чистого спорту.

З найкращими побажаннями здоров’я,

 

Всесвітнє антидопінгове агентство

 

 

Питання та відповіді

  1. Чи підлягаю я проходженню тесту на допінг під час пандемії COVID-19, беручи до уваги численні обмеження, що мають місце, особливо, що стосується дотримання соціальної дистанції та самоізоляції.

 

Так. Якщо немає запроваджених владою обмежень щодо пересування або фізичного контакту, тест на допінг може мати місце у будь-який час та будь-де.

 

  1. Якщо я буду проходити тест на допінг, що буде зроблено для мінімізації шансів інфікування?

 

Якщо програми здійснення допінг-контролю можуть бути продовжені, антидопінгові організації повинні запровадити вдосконалені заходи, що відповідають рекомендаціям органів охорони здоров’я з метою захисту вашого здоров’я та здоров’я персоналу, що здійснює забір проб. Ви можете знайти більш детальну інформацію у Настановах Агентства антидопінговим організаціям від 20 березня 2020 року.

 

 

  1. Яких спеціальних заходів повинні вживати антидопінгові організації для того, щоб мінімізувати шанси передачі вірусу?

 

По-перше, антидопінговим організаціям було рекомендовано проводити тільки найважливіші тести на допінг. Під час проведення таких тестів, персонал, що здійснює забір проб, повинен регулярно мити та дезінфікувати руки або одягати нові рукавички на місці проведення тестів. Спортсмени та персонал, що здійснює забір проб, повинні дотримуватися рекомендованої дистанції (два метри), настільки, наскільки, це можливо.

 

  1. Що мені слід робити, якщо я маю симптоми, що вказують, я можу бути інфікований COVID-19?

 

Вам слід, перш за все, піклуватися про своє здоров’я та здоров’я людей навколо Вас.

Якщо Ви вважаєте, що заразилися вірусом, Вам слід самоізолюватися та дотримуватися інших застережних заходів (миття рук тощо), як рекомендовано міжнародними організаціями охорони здоров’я.

Вам також слід звернутися до ваших місцевих закладів охолони здоров’я, щоб переконатися, що Ви дотримуєтеся належних процедур у вашому регіоні.

Що стосується антидопінгових правил, вам слід повідомити вашу антидопінгову організацію щодо вашої ситуації, вашого місцезнаходження. Або повідомити  персонал, що проводить тест на допінг, для того, щоб вони скоригували свої плани.

 

  1. Чи мені все ще знадобиться Дозвіл на терапевтичне використання (TUE), якщо за станом здоров’я мені потрібно вживати заборонений препарат чи метод?

Доти, поки Ви підлягаєте проходженню тестів на допінг, Ви несете відповідальність за дійсність Дозволу на терапевтичне використання (TUE). Якщо Ви зазнаєте труднощів із зверненням до лікаря у зв’язку із пандемією COVID-19 щодо отримання необхідних документів для вашої заявки на Дозвіл на терапевтичне використання (TUE), Вам слід документувати всі дії та перешкоди відповідно до вимог. Такі випадки будуть розглядатися в індивідуальному порядку.

 

  1. Якщо атлети не проходять регулярно допінг контроль або не так часто, як зазвичай, яких заходів вживає Всесвітнє антидопінгове агентство, щоб забезпечити чисті змагання, коли ситуація нормалізується?

Всесвітнє антидопінгове агентство уважно наглядає за тим, де рівень тестів на допінг   було зменшено або взагалі скасовано. Коли ситуація в світі спорту нормалізується, ці «прогалини» можна буде вирішити шляхом додаткового цільового тестування.

 

 

  1. Чи мені все ще необхідно надавати інформацію щодо мого місцезнаходження?

 

Якщо ваша антидопінгова організація не надала Вам інакших інструкцій, Вам слід продовжувати надавати інформацію щодо вашого місцезнаходження, адже Ви залишаєтесь таким, хто підлягає проходженню тесту на допінг.

Якщо Ви хочете повідомити інформацію про стан вашого здоров’я, самоізоляцію, обмеження щодо пересування тощо, що може вплинути на допінг-контроль, будь-ласка, надайте цю інформацію разом із повідомленням про ваше місцезнаходження.

 

 

 

  1. Чи можу я відмовитись проходити тест на допінг, якщо я перебуваю в самоізоляції, на карантині, чи вважаю, що персонал, який здійснює забір проб, не вживає адекватних заходів застереження?

 

Ні. Якщо не застосовується обов’язкова ізоляція, Вам рекомендується проходити допінг-контроль, дотримуючись превентивних заходів, запроваджених вашою антидопінговою організацією. Якщо Ви відмовляєтесь проходити тест на допінг або не завершуєте процес забору проб після повідомлення, або якщо Ви не можете (чи не хочете) надати пробу у зв’язку з недостатніми превентивними заходами, за вашою відмовою слідуватиме звичайна процедура менеджменту, що дозволить Вам приймати участь у належній процедурі, та ви матимете можливість обґрунтувати ваші дії.

Беручи до уваги, що наразі проводиться невелика кількість тестів на допінг, ми закликаємо атлетів проходити тести, там де це необхідно. Якщо Ви розраховуєте на допомогу представника у проходженні допінг-контролю (особливо це стосується неповнолітніх та атлетів із порушеннями), а представник не може бути присутній у зв’язку з ситуацією з пандемією COVID-19, це має бути враховано у результатах процедури менеджменту.

 

  1. Беручи до уваги зменшення проведення тестів, як я можу бути впевнений в тому, що в майбутньому я буду змагатися у середовищі без допінгу?

 

Надання пріоритету громадському здоров’ю над потребами антидопінгової системи означає, що це буде впливати на боротьбу проти допінгу в спорті. Водночас, в даний час проводиться менше тренувань та значно менше змагань. Також, для атлетів важливо пам’ятати, що проби, зібрані під час допінг-контролю продовжують зберігатися для майбутнього аналізу із Біологічним паспортом атлета, та деякі проби, взяті після COVID-19 можуть вказати на вживання допінгу, що мало місце протягом цього періоду. Врешті решт, в той час, як проведення допінг-контролю може зменшуватися у всьому світі в цей час, Ви можете зробити внесок у антидопінгові зусилля шляхом ознайомлення із останньою інформацією та навчанням, а також заохочувати ваших коле робити те саме.

 

Ви також можете ознайомитись із ресурсами Всесвітнього антидопінгового агентства з антидопінгового навчання, відвідавши платформу онлайн-навчання Всесвітнього антидопінгового агентства ADeL.





За інформацією НАДЦУ https://nadc.org.ua/covid-19-pytannya-i-vidpovidi-dlya-atletiv/

 

 

1