• Слайд 1
 
interatletika.com




Важлива інформація! Голова медичного комітету ФББУ про медичний допуск до участі у змаганнях

До організаторів змагань з бодібілдингу, до керівництва ФББУ часто звертаються з питаннями, які стосуються медичного допуску до змагань. Ми попросили голову медичного комітету ФББУ Дмитра Ноябрьова на ресурсах ФББУ відповісти на найпоширеніші питання і надати детальні роз’яснення.


ФББУ: - Що таке допуск до змагань?

Дмитро Ноябрьов: - Допуск - документ, що містить інформацію з медичної документації стосовно стану здоров’я спортсмена. Учасники допускаються до участі у змаганнях на підставі допуску лікаря шляхом проведення медичного огляду. Лікар надає допуск на підставі форм 0-61/о та 0-62/о

ФББУ - Перед якими саме змаганнями треба це зробити?

Дмитро Ноябрьов: - Це спортивні заходи, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, областей, міста Києва. Наприклад Чемпіонат України, Чемпіонат Південного регіону, Чемпіонат Миколаївської області, тощо.

ФББУ: - Тобто це стосується не лише національного рівня змагань?

Дмитро Ноябрьов: - Так, це необхідно робити перед будь-якими змаганнями з початку сезону. Не всі спортсмени мають на меті вступати на національному рівні, або не всі мають змогу, такі спортсмени виступають тільки по областях, але це не звільняє від медичного допуску.

ФББУ: - Де спортсмени можуть отримати цей допуск?

Дмитро Ноябрьов:  - Це може буди відділення лікувальної фізкультури і спортивної медицини або кабінет спортивної медицини, що організовується в закладі охорони здоров’я. У будь-якому обласному центрі є лікувально-фізкультурний диспансер та інші заклади з переліку.

ФББУ: - Які лікарі мають право надавати такий допуск?

Дмитро Ноябрьов:  - Виключно лікар з лікувальної фізкультури і спортивної медицини або лікар зі спортивної медицини, який має право на проведення медичних оглядів та надання медичного допуску до занять фізичною культурою і спортом, у тому числі з обов’язковим диспансерним наглядом. Будь-які довідки, віданні іншими лікарями не є дійсними.

ФББУ: - Чому це стало відомо тільки зараз?

Дмитро Ноябрьов: - За певний час у нашій державі змінилось законодавство, МОЗ та МінМолодьСпорту посилили контроль за дотриманням наказів та законів. В той час ФББУ, виконуючі статутні завдання має на меті піклуватися за здоров’ям спортсменів, що є пріоритетним, ніж будь-які медалі. Адже саме здорова людина будує здорову націю.

 

Рекомендуємо членам ФББУ ознайомитись з наступними документами:
Наказ Міністерства молоді та спорту України та Міністерства охорони здоров’я України
№ 5232/1746 від 27.12.2017 

Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0033-18

Наказ Міністерства молоді та спорту України №3139 від 25.07.2017
Про затвердження переліку закладів охорони здоров'я, які входять до системи надання лікарсько-фізкультурної допомоги в Україні та мають право на проведення медичних оглядів та надання медичного допуску особам до занять фізичною культурою та спортом, у тому числі з обов'язковим диспансерним наглядом

https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v3139728-17

3