• Слайд 1
 
interatletika.com




Юрій Зимогляд: «Уроки минулого завжди допомагають і вчать» 

Команда функціонерів ФББУ за останні роки значно оновилася і омолодилася. У ряді областей України керівниками представництв ФББУ стали молоді фахівці. Так сталося і в Сумах в 2018 році, де обласну федерацію бодібілдингу та фітнесу очолив відомий спортсмен і тренер Юрій Зимогляд. Дружна команда сумських атлетів регулярно бореться за нагороди національних турнірів. В Інтернет просторі ресурси Сумської обласної федерації бодібілдингу та фітнесу - одни з найбільш информативних і регулярно оновлюваних. Життя в сумському бодібілдингу б'є ключем.

Навесні 2019 року спортивну громадськість Юрій не втомлювався вражати як спортсмен на національних і міжнародних турнірах. Ми стали свідками перемог сумчанина в дисципліні «класик фізик» на Кубку Києва, Кубку України в Рівне. На Чемпіонаті Європи в іспанській Санта-Сусанні Юрій відзначився медальним дублем, завоював срібло в «класик фізик до 175 см» і в парі зі Світланою Іваніною став чемпіоном континенту в змаганнях змішаних пар.

Прес-служба ФББУ давно хотіла поставити свої запитання Юрію Зимогляду, але на прохання атлета ми перенесли нашу бесіду на період міжсезоння.

ФББУ: -Юрію, у вашій кар'єрі була перерва в кілька років. Ви нам запам'яталися за виступами на всеукраїнських змаганнях в класичному бодібілдингу. Ви взяли участь в Чемпіонаті Європи 2014 року. Не все тоді вийшло у вас на «Європі». Через кілька років ви, можна сказати тріумфально, повернулися в змагальний бодібілдинг, але вже в категорії «класик фізик». Розкажіть про причини вибору категорії "класик фізик" для виступів.

Юрій Зимогляд: - Не виступав рівно чотири роки, з весни 2015-го. До цього моя змагальна кар'єра була коротшою, ніж цей відпочинок. Категорія «класик фізик» для мене прийнятна тим, що допуск по вазі більше ніж у "класиків". Мені весь час потрібно було «ужиматься» в класичному бодібілдингу, а від цього дуже страждала форма. Мені порадили перейти в «класик фізик» на попередніх відборах в Києві тренер чоловічої збірної Віталій Талавера та Ірина Делієва.

Так, мій дебют на міжнародних змаганнях IFBB був на Чемпіонаті Європи в 2014 році. Уроки минулого завжди допомагають і вчать. В першу чергу, готуючись до весняного сезону 2019 року все змінив в харчуванні.

 

ФББУ: - Які цілі ставили перед собою на всеукраїнських турнірах? Як народилася ідея виступити в змішаних парах в Санта-Сусанні? І, власне, якими були ваші емоції від виступу на Чемпіонаті Європи?

Юрій Зимогляд: - У пріоритеті на національних турнірах був Кубок Києва та Кубок України - на яких важливим для мене було - пройти відбір на Чемпіонат Європи.

У парах виступити на «Європі» було запропоновано незадовго до змагань. Часу було мало - довелося напружитися нам зі Світланою Іваніною. Довільна програма робилася за два дні перед вильотом до Іспанії - це було «пекло». Запам'ятати і відточити всі елементи програми, враховуючи передзмагальний стан організму було дуже важко, але все вийшло. Для мене це було абсолютно нове випробування. Результат довів, що зусилля не були марними.

У категорії «класик фізик» результат теж в принципі непоганий (2-е місце), але я їм не задоволений. Є тільки одне - перше місце, інші - це останні. Удвічі було прикро, коли дізнався, що програв всього один бал в категорії атлету з Люксембургу Ноа Рішу. Люксембуржець в подальшому став абсолютним чемпіоном Європи.

Поразка - це привід не зупинятися, а мотивація працювати далі і більше.

ФББУ: - Розкажіть про атмосферу всередині збірної країни?

Юрій Зимогляд: - Дуже порадувала наша команда ФББУ на Чемпіонаті Європи: атмосфера всередині колективу, допомога, підтримка абсолютно від всієї збірної. Ми були як одна сім'я! Це непередавані відчуття, щоб їх зрозуміти, потрібно через це пройти.

ФББУ: - Вас тренує Вадим Василевський - чемпіон світу 2018 року в «класик фізик до 175 см». Ви виступаєте одній дисципліні і рамках однієї ростової категорії з Вадимом. Чи немає бажання позмагатись на сцені з другом та тренером? Це була б найочікуваніша спортивна дуель.

Юрій Зимогляд: - Працюємо ми зараз з Вадимом Василевським - моїм другом і тренером. Ми знайомі вже років п'ять і великий «плюс» для мене в тому, що я можу в будь-який момент і з будь-якого питання звернутися до нього в першу чергу, як до друга, а не тільки як до тренера. Це багато значить!

Що стосується протистояння на сцені з Вадимом, ми вже змагалися один раз разом, тоді він мене обійшов в підсумковому протоколі. Якщо випаде така можливість ще, я тільки «за».

ФББУ: - Як зустрічали в Сумах чемпіона Європи? Що змінилося в твоєму житті після успіху в Санта-Сусанні?

Юрій Зимогляд: - Після Чемпіонату Європи нічого кардинально не змінилося в моєму житті. Адже ти це робиш для себе і це потрібно тільки тобі, а інші можуть лише порадіти або позаздрити твоїм успіхам або невдачам в спорті. Зустрічала тепло, як завжди, сім'я - це найважливіше, головне для мене.

Після повернення з Іспанії запросили на обласне телебачення. Багато написано про мої успіхи, як на національних, так і на міжнародних турнірах в обласних газетах і соціальних мережах - це приємно! Пару незнайомих людей навіть на вулиці підходили вітали.

 

ФББУ: - Розкажіть про роботу Сумської обласної федерації бодібілдингу та фітнесу, про перші результати.

Юрій Зимогляд: - Як керівник обласної федерації скажу, що Сумська обласна федерація бодібілдингу та фітнесу тільки починає розвиватися після довгих років "застою". Створено інформаційний простір - відкрита група Сумської федерації в Facebook і аккаунт в Instagram, де можна відстежувати всю актуальну інформацію СОФБФ. Проводяться збори спортсменів обласної збірної, огляди перед змаганнями, підводимо підсумки після змагань. У планах проведення навчальних та пізнавальних семінарів, лекцій, практичних занять. За півроку оновленій федерації вдалося зібрати максимальну кількість спортсменів для виступу на національних турнірах. Наприклад, на Кубок Києва заявилися і гідно представили Сумщину 15 спортсменів. На Кубку України-2019 змагалися десять спортсменів, результатом виступу яких стали: шість фіналів, «бронза», два «золота» і перемога у «абсолютці». Подали документи на присвоєння звання «Майстер спорту України з бодібілдингу» абсолютному переможцю Кубку України-2019 Олексію Єгоренку. Робота кипить.

ФББУ: - На завершення нашої розмови, хотів би запитати про плани на найближче спортивне майбутнє?

Юрій Зимогляд: - Мої змагальні плани - осінь 2019 року!

Решта нехай залишиться інтригою.

1