• Слайд 1
 
interatletika.com




Питаєте - відповідаємо!

Постійно керівництву ФББУ задають питання, що стосуються проведення змагань, присвоєння спортивних звань, виплат грошових винагород за успіхи на Чемпіонатах світу та Європи і т.д. Ми вирішили відкрити рубрику «Питаєте - відповідаємо!», в якій будемо давати відповіді на ряд питань, що цікавлять членів федерації.

 

1. Питання: Після виконання нормативу, скільки у спортсмена є часу для подачі документів для присвоєння спортивного звання?

 

Відповідь ФББУ:
Відповідно до Наказу Міністерства молоді та спорту України №582 від 11.10.2013 Про затвердження Положення про Єдину спортивну класифікацію України, матеріали щодо присвоєння спортивного звання подаються, як правило, протягом року з дати виконання спортсменами встановлених кваліфікаційних норм та вимог, а також затвердження протоколів відповідних змагань.

Наприклад, ви виконали вимоги ЄСКУ  на Кубку України з бодібілдингу 2018 року, що пройшов 22-24 квітня у Кременчуці, то ви ще маєте час підготувати на подати документи для присвоєння спортивного звання або розряду.

2. Питання: Чому не всім спортсменам, які зайняли призові місця в бодіфітнесі на Чемпіонаті Європи з бодібілдингу 2018 року Міністерство молоді та спорту України присвоїло спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу»?

Відповідь ФББУ:

На Чемпіонаті Європи з бодібілдингу, який пройшов з 3 по 7 травня 2018 року в іспанській Санта-Сусанні, в бодіфітнесі в складі збірної України було три медалістки: Надія Столярова (1-е місце в категорії до 158 см), Тетяна Давиденко (2-е місце в категорії до 158 см), Тетяна Баханова (2-е місце в категорії +168 см). Звання «Майстер спорту України міжнародного класу з бодібілдингу» присвоєно тільки Тетяні Бахановій, тому що тільки спортсменка з Одеси виконала всі вимоги та умови для присвоєння спортивного звання, які вказані в Наказі Міністерства молоді та спорту України №1305 від 24.04.2014 Про затвердження Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту.


У Додатку 13 вище вказаного наказу Мінмолодьспорту вказані наступні вимоги для присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України міжнародного класу з бодібілдингу»:
 посісти місця в одному з перерахованих змагань з урахуванням умов присвоєння спортивних звань та розрядів:


4-5 - у Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту;

1-3 - на чемпіонаті світу серед чоловіків та жінок;

1-2 - на чемпіонаті Європи серед чоловіків та жінок;

1-2 - у Кубку світу серед чоловіків та жінок;

на чемпіонаті cвіту серед юніорів та юніорок.

 

Вимогу посісти 1-2 місце на Чемпіонаті Європи виконали Надія Столярова, Тетяна Давиденко, Тетяна Баханова. Але, у Додатку до Наказу окрім вимог, вказані обов’язкові для присвоєння звань та розрядів умови:

1. Спортивне звання "Майстер спорту України міжнародного класу" присвоюється за умови участі у офіційних міжнародних змаганнях у категорії спортсменів (команд) не менше ніж з 10 країн.

2. Спортивне звання "Майстер спорту України" присвоюється за умови участі:

в офіційних міжнародних змаганнях у категорії спортсменів не менше ніж з 8 країн…


В категорії бодіфітнесу до 158 см на Чемпіонаті Європи-2018 брали участь вісім спортсменок з шести країн, що не відповідає умовам присвоєння спортивних звань «Майстер спорту України міжнародного класу» та «Майстер спорту України». Тобто, за результатами виступу на Чемпіонаті Європи 2018 року Надії Столяровій та Тетяні Давиденко Міністерством молоді та спорту України не будуть присвоєні спортивні звання.


В категорії бодіфітнесу +168 см на Чемпіонаті Європи-2018 змагались дванадцять спортсменок з десяти країн. Посівши друге місце у вказаній категорії Тетяна Баханова виконала всі умови та вимоги Єдиної спортивної класифікації для присвоєння звання «Майстер спорту України міжнародного класу з бодібілдингу». Як результат, Мінмолодьспорту своїм наказом №4277 від 14 вересня 2018 року засвідчило той факт, що Тетяна Баханова – майстер спорту України міжнародного класу.


Сподіваємось, наші відповіді були дуже детальними та інформативними.

8